Αρχική » ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Αρχαία Μεσσήνη-5η διημερίδα ΑΘΛΟπαιδειών

Το διήμερο 27-28 Απριλίου το σχολείο μας συμμετείχε στην 5η διημερίδα ΑΘΛΟπαιδειών στην Αρχαία Μεσσήνη με αποστολή 42 μαθητών-αθλητών. Την πρώτη ημέρα επισκεφθήκαμε το κάστρο και το ελαιοτριβείο της Ανδρούσας, την Πύλο και την πόλη της Καλαμάτας. Την επόμενη ημέρα οι μαθητές μας αγωνίστηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης στο ακόντιο, το άλμα χωρίς φόρα και τους δρόμους ενός και δυο σταδίων. Η συγκινητική εμπειρία συνοδεύτηκε από τέσσερα μετάλλια και αρκετά πλασαρίσματα στις έξι πρώτες θέσεις. Πολλά συγχαρητήρια στους  μαθητές μας. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου.

Περισσότερα εδώ :

Επίσκεψη Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας

Απόλυτη επιτυχία γνώρισε η επίσκεψη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας στο σχολείο μας προκειμένου οι μαθητές μας να γνωρίσουν το ολυμπιακό άθλημα της τοξοβολίας. Η δράση υλοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο της διάδοσης του αθλητικού πνεύματος και της σύνδεσης σχολικού και εξωσχολικού αθλητισμού. Μαθήτριες και μαθητές, υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη προπονητών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, ήρθαν σε επαφή με τα μυστικά του αθλήματος και δοκίμασαν τις ικανότητές τους σε αυτό. Τονίζεται η διαθεματικότητα της δράσης διότι παράλληλα έγινε απαγγελία αποσπασμάτων από την Ομήρου Οδύσσεια (βιβλίο Α΄ Γυμνασίου) όπου αναφέρονται στους αγώνες τόξου στην αρχαία Ελλάδα (σύνδεση με το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Κειμένων).

39ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Το Βαρβάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο δεν θα μπορούσε να λείψει από τη μεγάλη γιορτή του 39ου Μαραθωνίου της Αθήνας. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, απόφοιτοι, γονείς αδέλφια και φίλοι έτρεξαν στους αγώνες των 5 ,10 αλλά και των 42,195 χιλιομέτρων, συμμετέχοντας στην πολυπληθή ομάδα μας, που πλησίασε συνολικά τις 100 συμμετοχές.”Πάντα να ανταμώνουμε και να περνάμε όμορφα”.

Καινοτόμος Δράση «Εὖ Αγωνίζεσθαι»

Τμήμα Α3- Σχ. Έτος: 2021-22. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μποντού Σοφία. Σκοπός της συγκεκριμένη δράσης ήταν οι μαθητές να κατανοήσουν την έννοια και την αξία του «Εὖ Aγωνίζεσθαι» και τι σημαίνει αυτό στην πράξη και να εφαρμόζουν κανόνες, διαδικασίες και απλές πρακτικές που τονίζουν το αθλητικό πνεύμα σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων ώστε να βελτιώσουν τις σχέσεις τους εντός και εκτός σχολείου. Περισσότερες λεπτομέρειες στο παρακάτω έγγραφο:

ΑΣΚΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Σχολεία: Πρότυπο Λύκειο και Γυμνάσιο Βαρβακείου Σχολής. Εμπλεκόμενα Γνωστικά Αντικείμενα: Φυσική Αγωγή, Πληροφορική. Τάξη: Α1 Λυκείου και Β3 Γυμνασίου. Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Κάναρος Δημήτρης (ΠΕ11), Μποντού Σοφία (ΠΕ11).

Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης ήταν οι μαθητές να εξοικειωθούν και να αξιοποιήσουν σύγχρονες αθλητικές εφαρμογές οι οποίες θα τους βοηθήσουν να υιοθετήσουν δια βίου κινητικές δραστηριότητες. Περισσότερες λεπτομέρειες στο παρακάτω έγγραφο:

Διαθεματική Καινοτόμος δράση : «Υπαίθρια αθλητική αναψυχή»

Τμήμα Β2 – Σχ. Έτος: 2021-22. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μποντού Σοφία, Κουλέτση Ειρήνη

•Η δράση είχε στόχο να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με αθλητικές δραστηριότητες στην φύση και να συνδέσουν έννοιες όπως «περιβάλλον», «υγεία», «ποιότητα ζωής», «φυσική δραστηριότητα», «ομάδα» ώστε να τους βοηθήσει να υιοθετήσουν ένα δια βίου κινητικό τρόπο ζωής, να  καλλιεργήσουν την οικολογική τους ευαισθησία και να ενισχύσουν τους ψυχικούς δεσμούς μεταξύ τους. Περισσότερες λεπτομέρειες στο παρακάτω έγγραφο:

NO FINISH LINE ATHENS 2021

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-9-2021

Με πολύ χαρά, χαμόγελα, επευφημίες, χορό και κίνηση το σχολείο μας γιόρτασε την Ευρωπαϊκή ημέρα αθλητισμού. 

Η χώρα μας για πρώτη χρονιά εναρμονίστηκε με την υπόλοιπη Ευρώπη στον εορτασμό με σύνθημα ‘Schools on the move’. Άνθισε το σχολείο μας με τα γελαστά πρόσωπα μαθητών και εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στις δράσεις. Παράλληλα γνώρισαν μέσα από χιουμοριστικά βίντεο τους Έλληνες αθλητές που διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο άλλα και τα αγωνίσματα στα οποία συμμετείχαν. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους !!!

*Κατά τον προγραμματισμό άλλα και καθόλη τη διάρκεια των δράσεων υπήρξε ειδική μέριμνα για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών ακολουθώντας τις ειδικές εγκυκλίους για την ασφάλεια λόγω του ιού covid-19. 

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ημέρα στο παρακάτω έγγραφο :

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ«ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ»

ΤΜΗΜΑ Α3, 2020-2021.ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ:
ΜΠΟΝΤΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΚΑΤΣΟΥΛΑ ΑΝΘΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η δράση µε θέμα «Διατροφή και άσκηση στην εφηβική ηλικία» είχε ως στόχο να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν βασικές έννοιες που έχουν σχέση με την φυσική δραστηριότητα και την διατροφή στην περίοδο της εφηβείας καθώς και τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε υποοµάδες, η κάθε μία ανέλαβε να συλλέξει και να καταγράψει πληροφορίες για ένα θέμα επιλογής της από την υπάρχουσα βιβλιογραφία και το διαδίκτυο και να το παρουσιάσει στη ολομέλεια. Ακολούθησε αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης των μαθητών με συγκεκριμένο ασκησιολόγιο και τεστ και καταγραφή των επιδόσεών τους ώστε να βελτιώσουν το αίσθημα της αυτό-αποτελεσματικότητας και να αγαπήσουν τη φυσική άσκηση. Αναλυτική παρουσίαση της δράσης στον επόμενο σύνδεσμο:

Βιωματική Δράση: «ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡ ΣΕ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»

2020-2021, Τμήμα Γ2. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:  Μποντού Σοφία, εκπ. Φυσικής Αγωγής.

Η δράση µε θέμα «φυσικές δραστηριότητες και σπορ σε υπαίθριους χώρους στην πόλη» είχε ως σκοπό να καταγράψει διάφορες φυσικές δραστηριότητες και σπορ σε υπαίθριους χώρους στη πόλη καθώς και τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τις γνώσεις που πρέπει να έχει κάποιος προκειμένου να ασχοληθεί µε κάποια φυσική δραστηριότητα. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε υποομάδες και η κάθε υποομάδα ανέλαβε να συλλέξει και να καταγράψει πληροφορίες για ένα θέμα επιλογής τους και να το παρουσιάσει στη ολομέλεια.  Με επιλογή τους οι μαθητές ασχοληθήκαν με τα αθλήματα της Πετοσφαίρισης επί άμμου ή Beach Volley,  τένις στην παραλία ή Beach Tennis και parkour. Αναλυτική παρουσίαση της δράσης στον επόμενο σύνδεσμο: 

Διαθεματική Δράση: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα»

2020-2021, Τμήμα Α4. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:  Μποντού Σοφία, εκπ. Φυσικής Αγωγής, Μπελογιάννη Μαρία, φιλόλογος.

Η δράση μας με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα»  είχε ως σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες  και να έρθουν σε επαφή με τα αρχαία Ολυμπιακά αγωνίσματα. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε υποομάδες, η κάθε μία ανέλαβε να συλλέξει και να καταγράψει πληροφορίες για ένα θέμα επιλογής τους και να το παρουσιάσει στην ολομέλεια. Ακολούθησε προσομοίωση των αρχαίων ολυμπιακών αγωνισμάτων από τους μαθητές στο προαύλιο του σχολείου. Αναλυτική παρουσίαση της δράσης στον επόμενο σύνδεσμο:

https://docs.google.com/presentation/d/1cF2MnW8DUXSpsh6AWBLQ3mnxjSHPJytT18Fmzzex_Tk/edit?usp=sharing

Ηλεκτρονική Τάξη ΒΠΓ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ – ΧΑΡΤΗΣ

Το σχολείο είναι προσβάσιμο μέσω των αστικών συγκοινωνιών από τις γραμμές 140 Πολύγωνο - Γλυφάδα (στάση Βαρβάκειο), 651 Ψυχικό - Πανόρμου_Α και 036 Στ. Κατεχάκη - Στ. Πανόρμου - Γαλάτσι - Κυψέλη (στάση 7η Ψυχικού).  Λόγω της εγγύτητας με την λεωφόρο Κηφισίας, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και οι γραμμές 550 Πειραιάς - Κηφισιά, Α7 Κάνιγγος - Κηφισιά καθώς και αρκετές άλλες λεωφορειακές και γραμμές τρόλεϊ (στάση Κατεχάκη).Βρείτε το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο και στον χάρτη:

ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Έκτακτη Χριστουγεννιάτικη εκπομπή από τo Γ2 και το Μουσικό Εργαστήρι Βαρβακείου

Ραδιοφωνικός Σταθμός ΒΠΓ. Εκπομπή Μάϊου 2022 για τον ρόλο της μουσικής στον κινηματογράφο

Ραδιοφωνικός σταθμός ΒΠΓ-Χριστουγεννιάτικη εκπομπή-21-12-2021

Το Σχολείο μας, μέλος του ASPnet – UNESCO

Ραδιοφωνική εκπομπή του Βαρβακείου Γυμνασίου για την εθελοντική προσφορά μυελού των οστών

Βίντεο για τη συμμετοχή της ομάδας ASPnet Ουνέσκο στο Γ Μαθητικό Συμπόσιο Συνεργαζόμενων Σχολείων Αττικής

eTwinnings του ΒΠΓ για το σχ. έτος 2017-18