Αρχική » Άλλες Δράσεις » 3η Εκπαιδευτική Επίσκεψη του ΒΠΓ-14 Μαρτίου 2018

Τελευταίες ανακοινώσεις

3η Εκπαιδευτική Επίσκεψη του ΒΠΓ-14 Μαρτίου 2018

Α. Εκπαιδευτική Επίσκεψη της Β’ τάξης του ΒΠΓ στο Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 οι μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη επίσκεψή τους στα Εργαστήρια του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων στο Τμήμα Φυσικής 1 του ΕΚΠΑ, όπου ενημερώθηκαν από τους Αν. Καθηγητές κκ. Διαμάντη Γεώργιο 2 – Θεωρητικό Φυσικό ( Διευθυντή του Τομέα ) και Στυλιάρη Ευστάθιο 3 – Πειραματικό Φυσικό ( Διευθυντή του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής ), αφ’ ενός, για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της Θεωρητικής Φυσικής και της Κοσμολογίας, έως πολύ πρόσφατα ( 2015 ), και, αφ’ ετέρου, για τις Εφαρμογές των σχετικών γνώσεων της Πυρηνικής Φυσικής στην καθημερινότητα ( Ακτινοπροστασία ) και την Ιατρική, καθώς και, γενικώτερα, για τον τρόπο εργασίας των ερευνητών Φυσικών αλλά και τον τρόπο της εκπαίδευσης των φοιτητών Φυσικής στα σχετικά αντικείμενα. Στην προετοιμασία της διδακτικής ενημέρωσης ιδιαίτερη ήταν η συμβολή του Επικ. Καθηγητή κ. Μερτζιμέκη Θεοδώρου 4 .

Στη συνέχεια οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το Γεροσταθοπούλειο Αστεροσκοπείο 5  του ΕΚΠΑ, ενημερώθηκαν και ξεναγήθηκαν από τον Επικ. Καθηγητή κ. Γαζέα Κοσμά 6 – Αστροφυσικό και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διαδοχικά, αντίστοιχα, στο κέντρο ελέγχου του Ρομποτικού Κατοπτρικού Τηλεσκοπίου, στο Θόλο Παρατήρησης όπου και το Ρομποτικό Τηλεσκόπιο, και σε εξωτερικό χώρο όπου είχε μεταφερθεί φορητό τηλεσκόπιο.

Στους αντίστοιχους χώρους, οι μαθητές μας, κατά ομάδες, έλαβαν γνώση του αντικειμένου, του τρόπου και των μεθόδων της έρευνας ( φασματοσκοπικών στο ορατό ή μή ) ενός παρατηρησιακού αστρονόμου-αστροφυσικού, για τη διεθνή σημασία του συγκεκριμένου αστεροσκοπείου, ενημερώθηκαν για τις απαραίτητες δυνατές κινήσεις – χειρισμούς του τηλεσκοπίου και της θυρίδας του Θόλου, ενώ παρατήρησαν, εκ του ασφαλούς, τον ηλιακό δίσκο με τό φορητό τηλεσκόπιο, του καιρού προς τούτο επιτρέψαντος.

Συμμετείχαν οι καθηγητές – συνοδοί : κκ. Θάνος Δημοσθένης ( συντονιστής ), Μπαρτσώκας Ιωάννης ( αναπληρωτής ), Κουλέτση Ειρήνη, Γιαλλούση Μαρία, Κούτρα Αίγλη, Οικονομίδου Βασιλική, και, 91 μαθητές της Β’ τάξης.

Σχετικό φωτογραφικό υλικό : (αριστερό κλικ για άνοιγμα, ή δεξί κλικ και αποθήκευση ως… )

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Σχετικοί υπερσύνδεσμοι :

1   http://www.phys.uoa.gr/

 2   http://users.uoa.gr/~gdiam/

 3   http://www.phys.uoa.gr/an8ropino-dynamiko.html

4   http://scholar.uoa.gr/tmertzi

5   http://observatory.phys.uoa.gr/

6   http://users.uoa.gr/~kgaze

B. Εκπαιδευτική Επίσκεψη της Γ Τάξης του ΒΠΓ στο Μουσείο Ηρακλειδών

Επίσης την Τετάρτη 14-3-2018 οι μαθητές της Γ Τάξης του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου πραγματοποίησαν προγραμματισμένη επίσκεψη στο μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο.

Η επίσκεψη περιελάμβανε δύο μέρη : Ξενάγηση και διάλογο με εξειδικευμένους καθηγητές-ξεναγούς σε σχέση με τα εκθέματα Αρχαίας Κινεζικής Τεχνολογίας από το ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΚΙΝΟΥ, τα οποία φιλοξενεί αυτήν την περίοδο το μουσείο καθώς και σχετική δραστηριότητα. (Υφαντική και Μαθηματικά, Κατασκευή πυξίδας, Εισαγωγή στα Fractals). Επίσης παρακολούθησαν επίδειξη της αρχαίας Κινεζικής μεθόδου παρασκευής χαρτιού από πολτό μπαμπού. Τα σχόλια των μαθητών σε ανώνυμη αξιολόγηση που γίνεται από το μουσείο ήσαν ιδιαίτερα κολακευτικά για την σκοπιμότητα και  ωφελιμότητα της επίσκεψης.

Συντονιστής της επίσκεψης ήταν ο κ. Παπανικολάου, επιστημονικός σύμβουλος του μουσείου και σχεδιαστής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του και συνοδοί οι καθηγητές κ.κ. Ανδρίτσος Γεώργιος, Γκίκα Ελένη, Λαλιώτου Έφη, Μπελογιάννη Μαρία, Ξυπολιά Σοφία.

Φωτογραφικό υλικό : (αριστερό κλικ για άνοιγμα, ή δεξί κλικ και αποθήκευση ως… )

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Γ. Εκπαιδευτική Επίσκεψη της Α΄ Τάξης του ΒΠΓ στο ΟΑΚΑ

Μετά την κατά γενική ομολογία επιτυχημένη επίσκεψη των μαθητών της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου στο ΟΑΚΑ στις 14-2-2018, ακολούθησε και η επίσκεψη της Α΄ Τάξης στις 14-3-2018.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στους προπονητικούς χώρους του Ολυμπιακού Σταδίου από αθλητές της εθνικής μας ομάδας, είδαν από κοντά τον καπνισμένο από τους Αγώνες του 2004 βωμό της Ολυμπιακής φλόγας, άκουσαν από τους πρωταγωνιστές εμπειρίες από τους πιο πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε ομάδες και συμμετείχαν σε μη διαδεδομένα Ολυμπιακά αγωνίσματα, όπως softball, ράγκμπι, κρίκετ, αντιπταίριση(badminton), σκοποβολή κ.α. Στο τέλος του προγράμματος, απονεμήθηκαν βραβεία ανά άθλημα, σε κάθε τμήμα που είχε αντίστοιχη διάκριση.

Το σχολείο μας βραβεύτηκε με έπαινο άριστης συμπεριφοράς και ευ αγωνίζεστε. Τον έπαινο για τη διάκριση του σχολείου μας παρέλαβε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και συντονίστρια της διδακτικής επίσκεψης κ. Λυγουριώτη. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές κκ. Κατσούλα Ανθή , Μαζωνάκη Μαρία, Παπαδογεώργη Παναγιώτα και Τσιάτσιος Αντώνιος.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ – ΧΑΡΤΗΣ

Το σχολείο είναι προσβάσιμο μέσω των αστικών συγκοινωνιών από τις γραμμές 140 Πολύγωνο - Γλυφάδα (στάση Βαρβάκειο), 651 Ψυχικό - Πανόρμου_Α και 036 Στ. Κατεχάκη - Στ. Πανόρμου - Γαλάτσι - Κυψέλη (στάση 7η Ψυχικού).  Λόγω της εγγύτητας με την λεωφόρο Κηφισίας, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και οι γραμμές 550 Πειραιάς - Κηφισιά, Α7 Κάνιγγος - Κηφισιά καθώς και αρκετές άλλες λεωφορειακές και γραμμές τρόλεϊ (στάση Κατεχάκη).Βρείτε το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο και στον χάρτη:

Ηλεκτρονική Τάξη ΒΠΓ

Λευκώματα του σχολείου μας

Το Σχολείο μας, μέλος του ASPnet – UNESCO

Ραδιοφωνική εκπομπή του Βαρβακείου Γυμνασίου για την εθελοντική προσφορά μυελού των οστών

Βίντεο για τη συμμετοχή της ομάδας ASPnet Ουνέσκο στο Γ Μαθητικό Συμπόσιο Συνεργαζόμενων Σχολείων Αττικής

eTwinnings του ΒΠΓ για το σχ. έτος 2017-18