Αρχική » Άλλες Δράσεις » 4η εκπαιδευτική επίσκεψη

Τελευταίες ανακοινώσεις

4η εκπαιδευτική επίσκεψη

Ημερομηνία εκπαιδευτικής επίσκεψης : 18 Απριλίου

  1. Α ΤΑΞΗ – επίσκεψη στην Ιερά Μονή Πεντέλης

Οι μαθητές της Α τάξης επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Πεντέλης σε μια επίσκεψη που είχε εκπαιδευτικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αφού συνδύασε τις θρησκευτικές και ιστορικές γνώσεις με παιχνίδι και επαφή με την ανοιξιάτικη φύση.

2. Β ΤΑΞΗ – Επίσκεψη στο Φράγμα του Μαραθώνα

Την Τετάρτη 18-4-2018 οργανώθηκε και υλοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη της Β΄ τάξης γυμνασίου στο Φράγμα του Μαραθώνα, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Γεωγραφίας (ενότητα 22 -3) και της Χημείας (ενότητα 2.4). Σκοπός αυτής ήταν οι μαθητές /-τριες να γνωρίσουν το σημαντικότερο ίσως έργο διαχείρισης των υδατικών πόρων, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην οικιστική ανάπτυξή της πόλης των Αθηνών Η γνωριμία περιελάμβανε, αρχικά την παρακολούθηση βιντεοπροβολής κινηματογραφικού υλικού από τα αρχεία της ULEN, στο οποίο προβάλλονται οι εργασίες κατασκευής του φράγματος του Μαραθώνα και άλλων συναφών εργασιών κατά τη τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια, την ξενάγηση στο Μουσείο Φράγματος Μαραθώνα όπου εκτίθενται εργαλεία, χρηστικά αντικείμενα και διασωθέντα αρχεία από την κατασκευή του Φράγματος. Στην όλη διεκπεραίωση συνέβαλε η υπεύθυνη υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ, αρμόδια για αυτού του τύπου εκπαιδευτικές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασία δόθηκε σε όλους (μαθητές και καθηγητές) έντυπο υλικό συναφές με τη στρατηγική της ΕΥΔΑΠ για βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση του υδατικού πόρου. Ακολούθησε ευχάριστη ανάπαυλα στο γύρω του Φράγματος χώρο. Συνοδοί καθηγητές/-τριες ήταν οι Μαρία Γιαλλούση (συντονίστρια), Κατσούλα Ανθή, Κουλέτση Ειρήνη, Οικονομίδου Βασιλική, Παπαδογεώργη Πένυ και Τσιάτσιος Αντώνης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
3. Γ ΤΑΞΗ – Αρχαίο θέατρο του Θορικού στο Λαύριο

Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου και οι μαθητές του Ομίλου «Βίωση του ελληνικού πολιτισμού: θέατρο, μουσική, χορός» υιοθετούν το αρχαίο θέατρο του Θορικού στο Λαύριο.

Στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο για τέταρτη συνεχή χρονιά πήραμε μέρος στην εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δράση «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», την οποία πραγματοποιήσαμε στον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού Λαυρεωτικής στις 18 Απριλίου 2018. Επιλέξαμε αυτή την ημέρα, γιατί η 18η Απριλίου έχει ορισθεί από την Unesco  και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών-ICOMOS ως Διεθνής Ημέρα των Μνημείων. Πολλά σχολεία έχουν επιλέξει αυτή την ημέρα για να πραγματοποιήσουν την παραπάνω δράση και να μεταφέρουν στην τοπική κοινωνία το μήνυμα της ανάγκης να γνωρίσει και να ανοίξει την αγκαλιά της στα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ομάδες μαθητών/τριών-ξεναγών, οι οποίοι για πολύ καιρό προετοιμάζονταν προκειμένου να συλλέξουν το απαιτούμενο πληροφοριακό υλικό, προσέφεραν στους συμμαθητές τους μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του αρχαίου θεάτρου του Θορικού, του παλαιότερου, ίσως, θεάτρου με το ιδιόμορφο ελλειψοειδές κοίλον, αλλά και του αρχαιολογικού χώρου που είναι συνυφασμένος με τη μεταλλευτική δραστηριότητα η οποία έκανε την Αθήνα μεγάλη οικονομική δύναμη στην αρχαιότητα. Για να ξεχωρίζουν, μάλιστα, οι μαθητές-ξεναγοί φορούσαν καρτελάκι με το ονοματεπώνυμό τους και την ιδιότητά τους.

Προκειμένου να βιώσουμε τη λειτουργία του αρχαίου θεάτρου, ομάδα μαθητών/τριών του Ομίλου «Βίωση του ελληνικού πολιτισμού: θέατρο, μουσική, χορός» επιτέλεσε μουσικοθεατρικό δρώμενο εντός του αρχαίου θεάτρου. Συγκεκριμένα, παρουσιάσθηκαν θεατρικός διάλογος και χορικό από το έργο του Ευριπίδη, Ιππόλυτος (στ. 476-524 και 525-564, μετφ. Από τη σειρά «Οι Έλληνες», εκδ. Κάκτος). Την ευθύνη του δρωμένου είχαν οι καθηγητές, Μουσικής κ. Γιάννης Λυμπέρης και Φυσικής Αγωγής κ. Μαρία-Ελπινίκη Λυγουριώτη. Τις μαθήτριες που υποδύθηκαν τη Φαίδρα και την τροφό άσκησε η καθηγήτρια φιλόλογος κ. Έφη Λαλιώτου. Μετά το δρώμενο ακολούθησε εκφραστική ανάγνωση του ποιήματος της Χαράς Πρεβεδώρου, Της Φαίδρας, από την ποιητική σειρά «Δορυφορήματα» (εκδ. Γαβριηλίδη, 2011).

Στον πολιτιστικό αυτό περίπατο είχαμε συνοδοιπόρους φοιτητές και φοιτήτριες του Τομέα Μουσικής, Ακουστικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. με το οποίο συνεργάζεται το σχολείο μας. Οι φοιτητές/τριες συνέβαλαν στην ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση του δρωμένου, σύμφωνα με την εργασία που τους έχει ανατεθεί και αφορά τις παραμέτρους μιας ηχογράφησης σε ένα αρχαίο θέατρο.

Ομάδα μαθητών-ξεναγών:

Δ. Αντωνοπούλου, Κ. Αντωνιάδη, Κ. Γραμματόγλου, Χ. Διαμαντόπουλος, Δ. Καπτζή, Θ. Καρδίτσης (Γ1)

Κ. Λεοντιάδης, Μ. Μαρτζάκλη, Ο. Μπαλής (Γ2)

Π. Μώρου, Ε. Πανοπούλου, Δ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Σιάτρα (Γ3)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Σχετικό βίντεο από τη θεατρική δράση

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ – ΧΑΡΤΗΣ

Το σχολείο είναι προσβάσιμο μέσω των αστικών συγκοινωνιών από τις γραμμές 140 Πολύγωνο - Γλυφάδα (στάση Βαρβάκειο), 651 Ψυχικό - Πανόρμου_Α και 036 Στ. Κατεχάκη - Στ. Πανόρμου - Γαλάτσι - Κυψέλη (στάση 7η Ψυχικού).  Λόγω της εγγύτητας με την λεωφόρο Κηφισίας, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και οι γραμμές 550 Πειραιάς - Κηφισιά, Α7 Κάνιγγος - Κηφισιά καθώς και αρκετές άλλες λεωφορειακές και γραμμές τρόλεϊ (στάση Κατεχάκη).Βρείτε το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο και στον χάρτη:

Ηλεκτρονική Τάξη ΒΠΓ

Λευκώματα του σχολείου μας

Το Σχολείο μας, μέλος του ASPnet – UNESCO

Ραδιοφωνική εκπομπή του Βαρβακείου Γυμνασίου για την εθελοντική προσφορά μυελού των οστών

Βίντεο για τη συμμετοχή της ομάδας ASPnet Ουνέσκο στο Γ Μαθητικό Συμπόσιο Συνεργαζόμενων Σχολείων Αττικής

eTwinnings του ΒΠΓ για το σχ. έτος 2017-18