Αρχική » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ » Βράβευση μαθητών του Ομίλου «Παιχνίδια Ιστορίας»

Τελευταίες ανακοινώσεις

Βράβευση μαθητών του Ομίλου «Παιχνίδια Ιστορίας»

Οι μαθητές του Ομίλου Ιστορίας «Παιχνίδια Ιστορίας», Μαρία Δημητροπούλου (Α1), Θάνος Λάζος (Α2), Φώτης Ορέστης Μικελάκης (Α3), Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (Α3), Εύα Μονοβασίου (Β2), Δημήτρης Σουχλέρης (Β4), Αλέξανδρος Σπανόπουλος (Β4) και Κωνσταντίνος Τερπένου (Β4) κέρδισαν το 3ο βραβείο στον μαθητικό διαγωνισμό «Τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών», που διοργάνωσε το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν:

«Χρήστος Τσούντας: στα χνάρια ενός αρχαιολόγου, στα χνάρια της προϊστορίας …».

Οι μαθητές μας μετά από αναζήτηση σε πηγές, επίσκεψη και περιήγηση στα δύο Μουσεία και συνεχή ανταλλαγή απόψεων υπέβαλαν την ερευνητική εργασία με τίτλο: «Χρήστος Τσούντας, ο πρωτοπόρος ερευνητής του προϊστορικού πολιτισμού της Ελλάδας», την οποία συνόδεψαν με:

  1. Έκθεμα: «Χρήστος Τσούντας. Ο πρωτοπόρος ερευνητής του προϊστορικού πολιτισμού της Ελλάδας. Το παράδειγμα του νεολιθικού Σέσκλου», που περιελάμβανε το σχέδιο αναπαράστασης του Νεολιθικού Σέσκλου και καρτελάκια με φωτογραφίες ευρημάτων από το Σέσκλο με τις λεζάντες τους, τα οποία κρέμονταν με τέτοιο τρόπο σαν να μπαίνουν μέσα στα σπίτια του οικισμού.
  2. Βίντεο με θέμα: «Χρήστος Τσούντας (1857-1934). Πρότυπο αρχαιολόγου, δάσκαλου, ανθρώπου».
  3. Φωτογραφίες των λαμπρών και επιφανών ευρημάτων του Χ. Τσούντα από τις ανασκαφές του στις Μυκήνες, τις Κυκλάδες και τη Θεσσαλία.
  4. Εικαστική δημιουργία: «Ο Χρήστος Τσούντας στην καρδιά και το έργο τους…» με ένα δένδρο που συμβολίζει τον Χρήστο Τσούντα και στα φύλλα του αναφορές για τον ίδιο από μαθητές του και σημερινούς αρχαιολόγους.
  5. Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με τίτλο: «Ταξιδεύουμε στην ιστορία του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με όχημα τη ζωή και το έργο του Χρήστου Τσούντα».
  6. Χρονολόγιο σε έντυπο τρίπτυχο.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 6.30 μ.μ. το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών τις ομάδες βράβευσαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, ο καθηγητής κ. Κ. Μπουραζέλης, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων του Ε.Κ.Π.Α. και πρόεδρος της επιτροπής, η κ. Ε. Μαντζουράνη, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., η κ. Γ. Κουρτέση-Φιλιππάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., ο κ. Π. Πετρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και Διευθυντής του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Ε.Κ.Π.Α., η κ.Μ. Μούλιου, λέκτορας στη Μουσειολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., ο κ. Ε. Παπούλιας, προϊστάμενος του Tμήματος Μουσείων και Ιστορικών Αρχείων του Ε.Κ.Π.Α. και η κ. Φ. Τσίτου, επιμελήτρια- μουσειοπαιδαγωγός στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι σχολικές ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, οι καθηγητές που καθοδήγησαν τις ομάδες και γονείς των μαθητών.

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας!

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Έλενα  Γκίκα και Μαίρη Μπελογιάννη

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ – ΧΑΡΤΗΣ

Το σχολείο είναι προσβάσιμο μέσω των αστικών συγκοινωνιών από τις γραμμές 140 Πολύγωνο - Γλυφάδα (στάση Βαρβάκειο), 651 Ψυχικό - Πανόρμου_Α και 036 Στ. Κατεχάκη - Στ. Πανόρμου - Γαλάτσι - Κυψέλη (στάση 7η Ψυχικού).  Λόγω της εγγύτητας με την λεωφόρο Κηφισίας, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και οι γραμμές 550 Πειραιάς - Κηφισιά, Α7 Κάνιγγος - Κηφισιά καθώς και αρκετές άλλες λεωφορειακές και γραμμές τρόλεϊ (στάση Κατεχάκη).Βρείτε το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο και στον χάρτη:

Ηλεκτρονική Τάξη ΒΠΓ

Λευκώματα του σχολείου μας

Το Σχολείο μας, μέλος του ASPnet – UNESCO

Ραδιοφωνική εκπομπή του Βαρβακείου Γυμνασίου για την εθελοντική προσφορά μυελού των οστών

Βίντεο για τη συμμετοχή της ομάδας ASPnet Ουνέσκο στο Γ Μαθητικό Συμπόσιο Συνεργαζόμενων Σχολείων Αττικής

eTwinnings του ΒΠΓ για το σχ. έτος 2017-18