«

»

Μαΐ 23 2019

«Υιοθεσία αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης στην Ελευσίνα. Μαθητές ξεναγούν μαθητές»

«Υιοθεσία αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης στην Ελευσίνα. Μαθητές ξεναγούν μαθητές»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου υλοποίησαν στις 15 Μαΐου 2019 στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Ελευσίνας, την εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτική δράση «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα».  Η υλοποίηση της δράσης για πέμπτη συνεχή χρονιά σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, μας έχει εφοδιάσει με την εμπειρία που απαιτεί η όλη προσπάθεια. Οι μαθητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ξεναγήσουν τους συμμαθητές τους εργάσθηκαν μεθοδικά αναζητώντας στις υποδεικνυόμενες από τις υπευθύνους καθηγήτριες βιβλιογραφικές και διαδικτυακές πηγές το υλικό που αποτέλεσε τη βάση για την ωραία ξενάγηση που πρόσφεραν στους συμμαθητές τους στον ιερό χώρο της Δήμητρας και της Περσεφόνης, στον οποίο πήγαμε ως προσκυνητές. Και για να είναι το βίωμα πιο έντονο παρουσιάσθηκε από μαθητές και μαθήτριες, στα Μεγάλα Προπύλαια, απόσπασμα από το έργο του Ευριπίδη «Ικέτιδες» (424 π.Χ.). Η επιλογή της ευριπίδειας τραγωδίας δεν ήταν τυχαία, αφού διαδραματίζεται στην ιερή γη της Ελευσίνας. Οι μαθητές που υποδύθηκαν τους ρόλους του Θησέα, βασιλέα των Αθηνών, της Αίθρας, μητέρας του Θησέα, του Άδραστου, βασιλέα του Άργους και του κήρυκα από τη Θήβα, αλλά και οι μαθήτριες που αποτέλεσαν τον χορό, απέδωσαν με μεγάλη επιτυχία το περιεχόμενο της τραγωδίας που δίνει έμφαση στο δημοκρατικό αθηναϊκό πνεύμα και στην παροχή ασύλου στις ικέτισσες μανάδες των «Επτά επί Θήβας» και μας συγκίνησαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη δράση με τους μαθητές-ξεναγούς και το δρώμενο παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό οι καθηγητές και οι μαθητές από τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ισλανδία και την Πορτογαλία που βρίσκονταν στο σχολείο μας ως φιλοξενούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στην υπεύθυνη αρχαιολόγο κ. Καλλιόπη Παπαγγελή, στο προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου, στον κ. Γαβριήλ Καμπάνη και τους εθελοντές του Οργανισμού «Ελευσίνα 2021» για την ξενάγηση των καθηγητών του Erasmus+, στον υποδιευθυντή του σχολείου κ. Γ. Αναστασόπουλο, στις συνοδούς καθηγήτριες κκ. Ε. Γκίκα, Ρ. Νταλαχάνη (υπεύθυνη και για την άσκηση των μαθητριών που αποτελούσαν τον χορό) και Α. Κατσούλα.

Οι μαθητές/τριες – ξεναγοί: Φ. Δανίκα, Μ. Αϊδίνη, Ε. Αϊφαντή, Θ. Αγγελόπουλος, Κ. Βασιλείου, Ε. Αλεξανδρή, Β. Βελισσαρίου, Α. Δανοπούλου, Α. Ηλιάδη, Α. Κωτσόγιαννη, Μ. Καψάλη, Α. Κατσάνου, Α. Κουτσούμπα, Ν. Ζέλιου, Ι. Κότσιανου, Ε. Κύρκου, Θ. Παπαβαγγέλης, Α. Μαλχάζος, Ε. Παγώνα, Σ. Πατρινοπούλου, Ε. Μονοβασίου, Ε. Πελεκάση, Δ. Λεκάκος, Γ. Μαστρογιάννης, Δ. Τριλυράκη, Κ. Σιδέρη, Α. Σπανόπουλος, Π. Χρόνης, Κ. Τερπένου, Μ. Προκοπίου, Α. Σουφλή, Μ. Φραγκαλέξη.

Οι μαθητές/τριες για το δρώμενο: Σ. Χατζηευθυμιάδη (Αίθρα), Θ. Ρημαγμός (Θησέας), Δ. Λεκάκος (Άδραστος), Ο. Καζαντζόγλου (Θηβαίος κήρυκας)

Χορός: Ρ. Στατήρη (κορυφαία), Α. Μαρτζάκλη, Κ. Πόθου, Φ. Δανίκα, Α. Κουτσούμπα, Λ. Κουρή, Ι. Κότσιανου, Α. Κατσάνου, Α. Ηλιάδη, Μ. Λύτρα, Ε. Πελεκάση, Κ. Φίλιου.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Μ. Μπελογιάννη, Δ. Τριαντοπούλου (φιλόλογοι)