Αρχική » ΟΜΙΛΟΙ » Όμιλοι 2016-2017 » ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τελευταίες ανακοινώσεις

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ντόρα Λεονταρίδου, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σορβόννης, Paris III
Συγγραφέας

Ημέρα και ώρα: Δευτέρα 2.30΄-4.00΄

Ο Όμιλος Δημιουργικής Γραφής έρχεται να συμπληρώσει και να συνδυάσει τις γνώσεις που αποκομίζουν οι μαθητές και οι μαθήτριες από το πρωινό πρόγραμμα του σχολείου και να τις μετασχηματίσει σε καινούργιες εμπειρίες και δημιουργία.

Σκοπός του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής είναι η εξοικείωση των μαθητριών και των μαθητών με την διαδικασία παραγωγής γραπτού λόγου και την συγγραφική πράξη, ώστε να εμπλακούν δημιουργικά σε δραστηριότητες παραγωγής γραπτών κειμένων.

Στον Όμιλο Δημιουργικής Γραφής οι μαθήτριες και οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τις τεχνικές με τις οποίες θα είναι σε θέση να δημιουργούν γραπτά κείμενα, μεταξύ των οποίων διηγήματα, αφηγήσεις, σενάρια, ποιήματα, δοκίμια, με διάφορες αφορμήσεις όπως έναν πίνακα ζωγραφικής, έναν στίχο, ένα απόσπασμα λογοτεχνικού έργου, μια εικόνα, μια ταινία, μια είδηση…

Με αυτόν τον τρόπο πραγματώνεται η προσέγγιση του γραπτού λόγου με δημιουργικό και ευφάνταστο τρόπο ώστε να ενεργοποιούνται και να ενισχύονται οι δεξιότητες της δημιουργικότητας.

Οι πρακτικές προσεγγίσεις του Ομίλου εδράζονται στις παρακάτω θεωρητικές βάσεις:
Habermas, J. (1997). Αλλαγή δομής της δημοσιότητας. Αθήνα: Νήσος.
Morin, Ε. (2000). Το καλοφτιαγμένο κεφάλι. Aθήνα: Εκδόσεις του 21ου.
Wittgehstein, L. (1977). Φιλοσοφικές έρευνες. Αθήνα: Παπαζήσης.
Genette, G. (1982). Palimpsestes. Paris: Seuil.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ – ΧΑΡΤΗΣ

Το σχολείο είναι προσβάσιμο μέσω των αστικών συγκοινωνιών από τις γραμμές 140 Πολύγωνο - Γλυφάδα (στάση Βαρβάκειο), 651 Ψυχικό - Πανόρμου_Α και 036 Στ. Κατεχάκη - Στ. Πανόρμου - Γαλάτσι - Κυψέλη (στάση 7η Ψυχικού).  Λόγω της εγγύτητας με την λεωφόρο Κηφισίας, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και οι γραμμές 550 Πειραιάς - Κηφισιά, Α7 Κάνιγγος - Κηφισιά καθώς και αρκετές άλλες λεωφορειακές και γραμμές τρόλεϊ (στάση Κατεχάκη).Βρείτε το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο και στον χάρτη:

Ηλεκτρονική Τάξη ΒΠΓ

Λευκώματα του σχολείου μας

Το Σχολείο μας, μέλος του ASPnet – UNESCO

Ραδιοφωνική εκπομπή του Βαρβακείου Γυμνασίου για την εθελοντική προσφορά μυελού των οστών

Βίντεο για τη συμμετοχή της ομάδας ASPnet Ουνέσκο στο Γ Μαθητικό Συμπόσιο Συνεργαζόμενων Σχολείων Αττικής

eTwinnings του ΒΠΓ για το σχ. έτος 2017-18