Αρχική » ΟΜΙΛΟΙ » Όμιλοι 2016-2017 » ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

Τελευταίες ανακοινώσεις

ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
«ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.
Αστρικοί, κυτταρικοί, ατομικοί πυρήνες»
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ρουμπέα Γεωργία, Φυσικός & Πανδή Μαρίνα, Βιολόγος
Ημέρα και ώρα: Τετάρτη 2.30΄-4.00΄

Ένα ταξίδι στα μυστήρια των πυρήνων: από τους πυρήνες των ατόμων θα αναρριχηθούμε στη δομή των πυρήνων της ζωής, στο DNA και από κει στους πυρήνες των άστρων όπου πλάθονται τα υλικά της ορατής μας ύλης και ζωής , μέχρι τους πυρήνες των γαλαξιών μιλώντας για την ιστορία του κόσμου. Ενδεικτικοί σταθμοί στο ταξίδι θα είναι:

Αναγνώριση φαινομένων του μικρόκοσμου και μακρόκοσμου διακρίνοντας την τάξη μεγέθους και τη δομή σε φυσικά και βιολογικά μεγέθη και φαινόμενα.

Μύηση στον τρόπο δουλειάς του επιστήμονα-ερευνητή, μια πρώτη επαφή με θεωρίες και ερευνητικές μεθόδους των σύγχρονων επιστημών Φυσικής και Βιολογίας που αναζητούν αφενός την εξήγηση των φαινομένων του σύμπαντος αφετέρου εφαρμογές που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τη ζωή στον πλανήτη μας.
Έμπνευση για τις μελλοντικές σπουδές και ενημέρωση σχετικά με τα επαγγέλματα του ερευνητή και επιστήμονα στον σύγχρονο κόσμο.

Μια πρώτη επαφή με νεότερες θεωρίες για τα στοιχειώδη σωματίδια (ύλη-αντιύλη), τις θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις- βάσει του Καθιερωμένου Πρότυπου- και τις ερευνητικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την επιβεβαίωσή τους.
Εμπλοκή με πραγματικά και εικονικά πειράματα,

με πειραματικά δεδομένα στα εργαστήρια του σχολείου ή σε συνεργασίες και επισκέψεις σε ερευνητικά κέντρα (ΕΚΕΦΕ ?Δημόκριτος?, CERN, Κέντρο Ιατροβιολογικών Ερευνών κλπ) σε επικοινωνία με ειδικούς ερευνητές.
Η γνωριμία με τις φυσικές και βιολογικές διαστάσεις των ηλεκτρομαγνητικών και σωματιδιακών ακτινοβολιών, τη ραδιενέργεια και το ενεργειακό της όφελος, κάποιους πειραματικούς τρόπους μέτρησής τους, τις επιδράσεις τους στη ζωντανή ύλη (φυτά?ζώα-ανθρώπους) και μακροπρόθεσμα στην εξέλιξη της ζωής. Φορώντας, ιδεατά, την άσπρη μπλούζα του ακτινοθεραπευτή, θα μελετήσουμε τις εφαρμογές των ραδιοισοτόπων, ακτίνων Χ κλπ ακτινοβολιών για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, επικεντρώνοντας ειδικά στον τομέα διάγνωσης και θεραπείας.
Θα επιδιωχθούν συνεργατικές δράσεις με άλλους ομίλους του σχολείου μας και όμορων σχολείων.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ – ΧΑΡΤΗΣ

Το σχολείο είναι προσβάσιμο μέσω των αστικών συγκοινωνιών από τις γραμμές 140 Πολύγωνο - Γλυφάδα (στάση Βαρβάκειο), 651 Ψυχικό - Πανόρμου_Α και 036 Στ. Κατεχάκη - Στ. Πανόρμου - Γαλάτσι - Κυψέλη (στάση 7η Ψυχικού).  Λόγω της εγγύτητας με την λεωφόρο Κηφισίας, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και οι γραμμές 550 Πειραιάς - Κηφισιά, Α7 Κάνιγγος - Κηφισιά καθώς και αρκετές άλλες λεωφορειακές και γραμμές τρόλεϊ (στάση Κατεχάκη).Βρείτε το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο και στον χάρτη:

Ηλεκτρονική Τάξη ΒΠΓ

Λευκώματα του σχολείου μας

Το Σχολείο μας, μέλος του ASPnet – UNESCO

Ραδιοφωνική εκπομπή του Βαρβακείου Γυμνασίου για την εθελοντική προσφορά μυελού των οστών

Βίντεο για τη συμμετοχή της ομάδας ASPnet Ουνέσκο στο Γ Μαθητικό Συμπόσιο Συνεργαζόμενων Σχολείων Αττικής

eTwinnings του ΒΠΓ για το σχ. έτος 2017-18