Αρχική » Άλλες Δράσεις » Ο Όμιλος Ιστορίας 2017-18 «Καθ’ Οδόν» για την Κίνα

Ο Όμιλος Ιστορίας 2017-18 «Καθ’ Οδόν» για την Κίνα

Τι είναι εκείνο που κάνει ένα μουσείο να χαρακτηριστεί σύγχρονο; Μπορεί ένας σύγχρονος εικαστικός καλλιτέχνης να εκθέσει τα έργα του πλάι σε «καταξιωμένα» έργα της αρχαιότητας; Μπορεί ένα μουσείο να φιλοξενήσει σε χώρους του μια συναυλία; Μπορούμε να δανειστούμε έργα από μεγάλα μουσεία του εξωτερικού κι αντίστοιχα να στείλουμε δικά μας έξω; Μπορούν να εκτεθούν σε αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αντικείμενα προερχόμενα από τις αποθήκες του;

Σε αυτά, αλλά και σε πολλά άλλα ερωτήματα πήραμε απαντήσεις το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 καθώς μαθητές του Ομίλου Ιστορίας με  τους γονείς τους και τις υπεύθυνες καθηγήτριες του Ομίλου, κκ. Έλενα Γκίκα και Μαίρη Μπελογιάννη παρακολουθήσαμε την πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δράση «Καθ’ οδόν: ο ελληνικός πολιτισμός ταξιδεύει στον κόσμο» που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τις αρχαιολογικές περιοδικές εκθέσεις.

 

 

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε με διαδραστικό τρόπο για την αθέατη πλευρά των περιοδικών εκθέσεων και να μάθουμε πως στη σύγχρονη εποχή τα μουσεία δεν περιορίζονται στον πρωταρχικό τους ρόλο που είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη, μελέτη, συντήρηση και προβολή των πολιτιστικών αγαθών, αλλά επί πλέον προσπαθούν να «ανοιχτούν» στην κοινωνία προσφέροντας μάθηση και ποιοτική ψυχαγωγία σε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες κοινού. Οι περιοδικές εκθέσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. αποτελούν εργαλείο άσκησης πολιτιστικής πολιτικής και διπλωματίας, γι’ αυτό και επετράπη με τον Ν. 654/1977 «κατά παρέκκλισιν από των διατάξεων του άρθρου 45 του Ν. 5351/1932 «περί αρχαιοτήτων» η μεταφορά, προσωρινώς και δι’ ωρισμένον χρονικόν διάστημα, εκτός των ορίων του Κράτους αρχαίων …».

Στην επιτυχία της δράσης συνέβαλαν με τρόπο καθοριστικό από πλευράς του ΥΠ.ΠΟ.Α. η προϊσταμένη του Τμήματος κ. Ανδρομάχη Κατσελάκη, η αρχαιολόγος-μουσειολόγος κ. Αιμιλία Τσιτούρη και η αρχαιολόγος κ. Τέρρυ Φουρτούνη, η οποίες ενθάρρυναν τους μαθητές να μάθουν για τις περιοδικές εκθέσεις με τρόπο δημιουργικό, ομαδοσυνεργατικό και διασκεδαστικό. Στο τέλος, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ελέγξουν τις γνώσεις που απέκτησαν με τη βοήθεια ενός επιδαπέδιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού με τη νικήτρια ομάδα να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων μιας περιοδικής έκθεσης που οργάνωσε η χώρα μας στην Κίνα και να δημιουργήσουν δύο αφίσες, μία για το αρχαίο θέατρο και μία για την ιστορία της γραφής στο πλαίσιο εκδηλώσεων, σχετικών με την έκθεση, που έγιναν σε πόλεις της Κίνας.

Ηλεκτρονική Τάξη ΒΠΓ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ – ΧΑΡΤΗΣ

Το σχολείο είναι προσβάσιμο μέσω των αστικών συγκοινωνιών από τις γραμμές 140 Πολύγωνο - Γλυφάδα (στάση Βαρβάκειο), 651 Ψυχικό - Πανόρμου_Α και 036 Στ. Κατεχάκη - Στ. Πανόρμου - Γαλάτσι - Κυψέλη (στάση 7η Ψυχικού).  Λόγω της εγγύτητας με την λεωφόρο Κηφισίας, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και οι γραμμές 550 Πειραιάς - Κηφισιά, Α7 Κάνιγγος - Κηφισιά καθώς και αρκετές άλλες λεωφορειακές και γραμμές τρόλεϊ (στάση Κατεχάκη).Βρείτε το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο και στον χάρτη:

ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Έκτακτη Χριστουγεννιάτικη εκπομπή από τo Γ2 και το Μουσικό Εργαστήρι Βαρβακείου

Ραδιοφωνικός Σταθμός ΒΠΓ. Εκπομπή Μάϊου 2022 για τον ρόλο της μουσικής στον κινηματογράφο

Ραδιοφωνικός σταθμός ΒΠΓ-Χριστουγεννιάτικη εκπομπή-21-12-2021

Το Σχολείο μας, μέλος του ASPnet – UNESCO

Ραδιοφωνική εκπομπή του Βαρβακείου Γυμνασίου για την εθελοντική προσφορά μυελού των οστών

Βίντεο για τη συμμετοχή της ομάδας ASPnet Ουνέσκο στο Γ Μαθητικό Συμπόσιο Συνεργαζόμενων Σχολείων Αττικής

eTwinnings του ΒΠΓ για το σχ. έτος 2017-18