Την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου επιμορφωτική συνάντηση φιλολόγων με θέμα «Η δημιουργική αξιοποίηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε φιλολογικά μαθήματα».

Η συνάντηση διοργανώθηκε από τους Συμβούλους Εκπαίδευσης ΠΕ02 κ. Βασιλική Τσούνη και κ. Νεόφυτο Χαριλάου, με εισηγήτριες τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας: Ευαγγελία Κοντοπίδη (καθηγήτρια Πληροφορικής), Ευσταθία Λαλιώτου (Φιλόλογο) και Θεοδώρα Τριαντοπούλου (Φιλόλογο).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αρχικά, παρουσιάστηκαν παραδείγματα διαθεματικών εργασιών στις οποίες αξιοποιήθηκαν δημιουργικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και το αποθετήριο ψηφιακού υλικού για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης Europeana. Οι εργασίες αυτές υλοποιήθηκαν στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο την περίοδο 2021-2025 στο πλαίσιο διαθεματικών δράσεων μεταξύ φιλολογικών μαθημάτων και Πληροφορικής, καθώς και στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων και διδακτικών εφαρμογών.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βασικές έννοιες της τεχνητής νοημοσύνης, όπως τη μηχανική μάθηση, την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Παρουσιάστηκαν επίσης σημαντικοί σταθμοί στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και οι βασικές αρχές για τη συγγραφή αποτελεσματικών προτροπών (prompts). Επιπρόσθετα, έγινε αναφορά στον «Κανονισμό λειτουργίας για τις πλατφόρμες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης» του ΙΕΠ και στις «Κατευθυντήριες γραμμές για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση και την έρευνα» της UNESCO.

Έμφαση δόθηκε στα πιο δημοφιλή μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs) καθώς και σε συγκεκριμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία εικόνων από κείμενο, βίντεο με ομιλούντα avatars και chatbots ειδικού σκοπού. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια γόνιμη συζήτηση για τα ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν από τον τρόπο που σχεδιάζονται, εκπαιδεύονται και χρησιμοποιούνται τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αναδεικνύοντας την ανάγκη για κριτική και υπεύθυνη αξιοποίησή τους στη διδακτική πράξη.

Η επιμορφωτική αυτή δράση ανέδειξε τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και τη διαθεματική προσέγγιση στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της Δράσης ήταν ηΕυαγγελία Κοντοπίδη (Πληροφορικής), η Ευσταθία Λαλιώτου (Φιλόλογος) και η Θεοδώρα Τριαντοπούλου (Φιλόλογος).