Ο Όμιλος Ρητορικής του σχολείου μας, με 16 μαθητές/τριες πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Αρσάκειο Μέγαρο). Πρόκειται για το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, ισόβαθμο με τον Άρειο Πάγο, αλλά, ίσως, σημαντικότερο. Η επίσκεψη προγραμματίστηκε για την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2023, ημέρα κατά την οποία συνεδρίασε το Ε’ Τμήμα του Δικαστηρίου (αρμόδιο για περιβαλλοντικά θέματα) για πρωτότυπα ζητήματα, χωρίς νομολογία του Δικαστηρίου, με τη διευρυμένη σύνθεσή του (7 μέλη).

Παρακολουθήσαμε τη συνεδρίαση από τις 9.15 έως τις 11.15. Στη συνέχεια, ξεναγηθήκαμε στους χώρους του Δικαστηρίου έχοντας, παράλληλα, την ευκαιρία να θαυμάσουμε και την αρχιτεκτονική του Αρσακείου Μεγάρου. Τέλος, έμπειροι δικαστικοί λειτουργοί μας δέχθηκαν στην αίθουσα «Προέδρου Ρακτιβάν» (πρώτος Πρόεδρος του ΣτΕ), όπου, σε κλίμα εποικοδομητικής συζήτησης και γόνιμου διαλόγου, εκφράσαμε τις απορίες μας σχετικά με την δικάσιμο που παρακολουθήσαμε και υποβάλαμε ερωτήσεις, προκειμένου να ενημερωθούμε εκτενέστερα για τον θεσμό της Διοικητικής Δικαιοσύνης και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στον χρόνο που μας απέμεινε, οι μαθητές/τριες αξιοποίησαν την αίθουσα για να παρουσιάσουν έναν αγώνα διττών λόγων.

Αποτιμώντας την επίσκεψη με τους μαθητές/τριες, καταλήξαμε στο ότι ήταν μία πρωτόγνωρη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική, με ουσιαστικά μαθησιακά οφέλη, εμπειρία.

Ε. Λαλιώτου, φιλόλογος