Το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο στην Τσεχία με πρόγραμμα Erasmus+

Tο χρονικό διάστημα από 15 έως 21 Μαΐου 2022 το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο συμμετείχε στην πέμπτη κινητικότητα των σχολείων-εταίρων της στρατηγικής σύμπραξης Erasmus+ 2019-1-ES01-KA229-065738 με τίτλο   “Shrink your Ecological Footprint” που αποβλέπει στην ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών μέσα από συνεργατικές δράσεις και την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Περισσότερες λεπτομέρειες στο παρακάτω έγγραφο :

ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ-ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΤΣΕΧΙΑ-2022Λήψη

Erasmus+ 2019-1-ES01-KA229-065738 – «Shrink Your Ecological Footprint»

Την εβδομάδα 21-25 Μαρτίου 2022 το σχολείο μας συμμετείχε στην 4η φυσική κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ 2019-1-ES01-KA229-065738 και τίτλο «Shrink Your Ecological Footprint».
Σχολείο υποδοχής ήταν το Hagalidskolan της πόλης Staffanstorp της Σουηδίας και, εκτός από το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλα τα υπόλοιπα σχολεία – εταίρους του έργου, το συντονιστικό σχολείο IESO «GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ» της Ισπανίας, Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych της Πολωνίας και Zakladni skola «Uhersky Brod» της Τσεχίας.
Για πέντε ολόκληρες ημέρες 3 μαθητές και 2 μαθήτριες της Γ’ τάξης καθώς και οι εκπαιδευτικοί Σ. Γελαδάκη, Διευθύντρια και Α. Κούτρα, Βιολόγος, ήρθαν σε επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα της Σουηδίας και βίωσαν την σχολική καθημερινότητα του Hagalidskolan μέσα από περιηγήσεις στις αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια και τους υπόλοιπους χώρους του σχολείου. Παράλληλα, συμμετείχαν σε πλήθος δραστηριοτήτων σχετικών με τη θεματική του έργου, όπως η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος. Περισσότερα στο παρακάτω έγγραφο :

Δελτίο-τύπου_Σουηδία_SYEFΛήψη

Διοργάνωση εικονικής διακρατικής συνάντησης από το Βαρβάκειο πρότυπο γυμνάσιο στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+

Το διάστημα 28/02/22 – 04/03/22 το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο διοργάνωσε διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Eramsus+ “Shrink Your Ecological Footprint” με θέμα τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος μέσω της διατροφής, η οποία πραγματοποιήθηκε εικονικά λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Συμμετείχαν συνολικά 93 μαθητές και 13 καθηγητές από σχολεία  της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ελλάδας μέσω της πλατφόρμας GoogleMeet. Περισσότερες λεπτομέρειες στο έγγραφο :

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ-ΑΘΗΝΑΣΛήψη

Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Youth for Love 2 (Y4L2)

Πέντε (5) μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου Ρητορικής συμμετείχαν σε  ομάδα εστίασης (focus group), στο πλαίσιο του  Ευρωπαϊκού Προγράμματος Youth for Love 2 (Y4L2), για την αναγνώριση, διαχείριση και πρόληψη της βίας μεταξύ εφήβων. Περισσότερες λεπτομέρειες στο έγγραφο :

Y4L2-ActionAidΛήψη

Δημιουργία ηλεκτρονικού περιοδικού στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Etwinning –Εθνική ετικέτα ποιότητας

Το σχολικό έτος 2020-2021 το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο συμμετείχε μαζί με σχολεία της Ιταλίας και Ισπανίας σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας Etwinning με τίτλο “Crossroads”. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 24 μαθητές από το μάθημα των Αγγλικών μεσαίου επιπέδου της Β τάξης με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Ξυπολιά Σοφία. Σκοπός ήταν η καλλιέργεια των συνεργατικών και γλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών στα Αγγλικά καθώς και η επικοινωνία, η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων με μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία, μέσα στις δύσκολες – και διαφορετικές- συνθήκες διδασκαλίας και μάθησης που επέβαλε η πανδημία.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας των μαθητών των τριών σχολείων είναι η  από κοινού δημιουργία ηλεκτρονικού περιοδικού με τον τίτλο Crossroads . Τα τρία τεύχη που «κυκλοφόρησαν» στο twinspace του έργου είναι διαθέσιμα στους παρακάτω συνδέσμους.

https://www.calameo.com/read/004344225aa83d4ee095b?authid=Cm43Y66vXJxH 

https://www.calameo.com/books/0066589527cde712d799e?authid=5p7OjCxgGTey 

https://www.calameo.com/books/0067086909c0c24888693

Για το έργο αυτό στο σχολείο μας απονεμήθηκε Εθνική Ετικέτα Ποιότητας:

Εικονική κινητικότητα στη Ρουμανία – Erasmus

Την εβδομάδα 24-28 Μαΐου 2021 το σχολείο μας συμμετείχε στην 5η εικονική κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών με τίτλο «Final Meeting» στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ 2018-1-RO01-KA229-049468 «The ABC of Wonders: knowing our heritage». Δείτε περισσότερα στο παρακάτω έγγραφο:

5η-εικονική-κινητικότα-Erasmus_ΡουμανίαΛήψη

eTwinning-2021

Βράβευση του ΒΠΓ με την ετικέτα σχολείου eTwinning-2021Λήψη

4η εικονική κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών με τίτλο «UNESCO Tangible Culture» στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ 2018- 1-RO01-KA229-049468 «The ABC of Wonders: knowing our heritage».

Erasmus plus 2018-The ABC of Wonders- knowing our heritageΛήψη

HORIZON2020: «Open Schools for Open Societies-OSOS»

ΒΕΒΑΙΩΣΗ-OSOS_ΒΠΓΛήψη

Εφαρμογή του ευρωπαϊκού έργου HORIZON2020: «Open Schools for Open Societies-OSOS»

Λήψη

MOVE WITH ERASMUS

Μια διαφορετική προσέγγιση στη «Μετακίνηση 6»: Move with Erasmus+

Ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου συμμετείχαν στη δράση Move with Erasmus+, στο πλαίσιο του προγράμματος «Shrink Your Ecological Footprint», στο οποίο το σχολείο μας είναι ένας από τους εταίρους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus+, που έχει σκοπό την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών σχετικά με την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής μέσα από συνεργατικές δράσεις, ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2019-20 και συνεχίζεται διαδικτυακά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της Covid-19.
Η δράση συντονίστηκε από το εταιρικό σχολείο της Τσεχίας και πραγματοποιήθηκε κατά τις δύο πρώτες βδομάδες του Μαρτίου. Δέκα πενταμελείς ομάδες, αποτελούμενες η καθεμία από μαθητές και καθηγητές και από τα πέντε εταιρικά σχολεία (Ισπανία, Ελλάδα, Τσεχία, Πολωνία, Σουηδία) προσπάθησαν να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα, βαδίζοντας, τρέχοντας ή κάνοντας πατίνι, σκι ή ποδήλατο, ανάλογα με τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες κάθε χώρας. Η συμμετοχή των μαθητών του Βαρβακείου ήταν απολύτως ικανοποιητική και εξαιρετικής σημασίας, αφού πραγματοποιήθηκε στον αστικό ιστό σε συνθήκες αυστηρού lockdown.
Νικητές ήταν όλοι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι όχι μόνο βελτίωσαν τη φυσική τους κατάσταση αλλά δημιούργησαν και νέες φιλίες με όσους μαθητές εταιρικών σχολείων συνεργάστηκαν. Η δράση δημοσιοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα (Instagram) και καλύφθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης (τύπος, τηλεόραση) των συμμετεχουσών χωρών. Τα πέντε εταιρικά σχολεία αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα που δόθηκαν, μαζί με τα ανάλογα πιστοποιητικά συμμετοχής, σε όλους τους συμμετέχοντες ως επιβράβευση για την προσπάθειά τους.